Too young to die

Too Young To Die

Too Young To Die

 

Als je aan dood gaan denkt, denk je waarschijnlijk aan oude mensen die ernstig ziek en aan het einde van hun leven zijn. Maar wat als je jong en lichamelijk in orde bent, maar psychisch zo erg lijdt dat je niet meer verder wil?

 

In Too Young To Die is een project waarbij ervaringsdeskundige een project ontwikkelen waarmee ze in Nederland mee langs scholen en jongerencentra gaan.

 

Onder de 10- tot 20-jarigen steeg het aantal zelfdodingen met bijna 70 procent, van 48 jongeren in 2016 naar 81 in 2017 en in 2018 zijn de cijfers verdubbeld. De meeste van hen waren 18 of 19 jaar oud, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

 

Psychiaters als Jan Mokkenstorm en Robert Vermeiren noemen de problemen in de jeugdzorg als één van de mogelijke verklaringen. Jongeren in psychische nood zouden regelmatig te laat, geen of te lichte hulp krijgen, nu de gemeente sinds drie jaar verantwoordelijk is voor de zorg.

 

Bijna dubbel zoveel zelfmoord onder jeugd.

In 2017 maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Binnen deze groep betreft het voornamelijk oudere tieners. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal zelfdodingen juist afgenomen.

 

Netflixserie.

De deskundigen zoeken de verklaring ook in een heel andere hoek: bij de razendpopulaire Netflixserie '13 reasons why', waarin een tiener zelfmoord pleegt. De in maart 2017 gelanceerde serie gaf volgens critici een te romantisch beeld van suïcide en kan leiden tot kopieergedrag. ,,Jonge kinderen die te kampen krijgen met hun eerste verdriet kunnen in deze serie de hint oppikken: zelfmoord is een oplossing voor problemen,” zegt oprichter en psychiater Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventielijn. Het is volgens hem te simpel om Netflix de schuld te geven van de stijging. ,,Maar het kan er aan bij gedragen hebben. Dat moeten we goed uitzoeken, óók in buurlanden waar deze serie veel wordt gekeken.” De hulplijn onderzoekt ook of er nieuwe dodelijke middelen op de markt zijn, die de stijging kan verklaren

 

Er is 14 miljoen extra overheidssubsidie voor méér gratis hulpverlening en onderzoek in de komende jaren. Dat geld wordt onder meer gestoken in betere opvang op de spoedeisende hulp en de intensive care van ziekenhuizen, waar slachtoffers worden opgevangen na een zelfmoordpoging. Naar schatting doen jaarlijks 94 duizend mensen – jongeren én volwassenen – een poging.

 

Van alle tien- tot veertigjarigen die vorig jaar overleden, was zelfdoding in bijna een kwart van de gevallen de oorzaak. Van de 2.031 personen die stierven in die leeftijdsgroep, ging het 463 keer om zelfdoding. Dat is meer dan het aantal leeftijdsgenoten dat overleed aan kanker (435 personen), verkeersongevallen (168) of hart- en vaatziekten (161).

 

Jong - zijn gaat een project ontwikkelen met ervaringsdeskundige wat preventief kan werken.

 

Ben jij een school of een jongerencentra en wil je met jouw jongeren praten over dit thema? Meld je aan!

 

Ken jij iemand die mee wil werken aan dit project, als ervaringsdeskundige? Meld je aan!